Woongebouw dementie in Nootdorp

Op dit braakliggende terrein komt het woongebouw voor demente ouderen,

De Freya Groep wil een woongebouw voor mensen met geheugenproblemen en dementie bouwen in Nootdorp, op een terrein naast de voormalige verkeerstoren van vliegveld Ypenburg. Het gaat om twintig woonunits in twee etages met een lage kap. De toekomstige bewoners krijgen 24-uurs zorg in een huiselijke omgeving.

De zorginstelling wilde het zorggebouw aanvankelijk realiseren in het oude centrum van Pijnacker, op de braakliggende Klavertje 3-locatie aan het Koningshof. Omwonenden maakten daar bezwaar tegen, omdat het gebouw in hun ogen veel te groot zou worden voor de locatie. Ook in de lokale politiek waren twijfels over het plan. Uiteindelijk besloot het college van B & W eind 2016 om het ontwerp-bestemmingsplan niet verder in procedure te brengen. Het bouwplan was daarmee van de baan.

Prima

De verwachting is dat de bezwaren die in Pijnacker tegen het woongebouw werden geuit, in Nootdorp geheel of grotendeels uit zullen blijven. Het terrein dat men op het oog heeft is een stuk groter en is niet direct naast woningen gelegen. Op het braakliggende terrein naast de oude verkeerstoren stond in het verleden de tijdelijke basisschool Het Avontuur.

Een bewoner die vlakbij het grasveld haar hondje uitlaat, zegt dat de omwonenden al een brief van de gemeente heeft gekregen waarin ze over het woongebouw werden geïnformeerd. “Het lijkt me prima. Als die mensen daarmee geholpen zijn is het wat mij betreft helemaal goed”, zegt ze.

Actief

In het woongebouw gaan straks twintig dementerende ouderen wonen, die volgens het concept van Dagelijks Leven actief betrokken worden bij de gewone gang van zaken in hun woonomgeving. Ze doen actief mee met koken, boodschappen doen, de was en de afwas. Ondanks hun geheugenproblemen kunnen ze op die manier hun dagelijkse vaardigheden zo veel mogelijk behouden. 

Om de bouw mogelijk te maken moet het bestemmingsplan worden aangepast, maar daar is al rekening mee gehouden. Het college van B & W heeft een zogenaamde wijzigingsbevoegdheid voor het terrein. Het is hierdoor niet nodig dat een complete procedure voor wijziging van het bestemmingsplan wordt doorlopen. De omwonenden worden binnenkort door de gemeente uitgenodigd voor een informatieavond, waarin uitleg wordt gegeven over het zorgconcept, het nieuwbouwplan en over de stappen voor de wijziging van het bestemmingsplan.

Op het terrein naast de voormalige verkeerstoren komt een woongebouw met twee lagen en een lage kap.

De Freya Groep wilde eerst bouwen op dit terrein naast Koningshof in het historische centrum van Pijnacker. De omwonenden maakten daar massaal bezwaar tegen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *