‘Woonwijk Noordpolder in Omgevingsvisie’

De eigenaren van vier tuinbouwbedrijven in de Noordpolder in Delfgauw proberen dinsdag de gemeenteraad ervan te overtuigen, dat afbraak van hun kassen en de bouw van de splinternieuwe woonwijk Nieuwe Kooltuin moet worden opgenomen in de Omgevingsvisie die de raad eind november vaststelt. Namens hen zal landschapsarchitect Jos van de Lindeloof gebruik maken van de mogelijkheid om in te spreken.

De plannen voor de Nieuwe Kooltuin werden vorig jaar al gepresenteerd. De tuinders, waaronder rozenkweker Ton Rodenburg, vinden dat ze steeds meer in de knel komen door de woningbouw die rond hun bedrijven is ontstaan. Hierdoor zijn er veel klachten over de assimilatieverlichting die voor hun bedrijven nodig is en ook is de smalle Noordeindseweg een bottleneck voor het vrachtverkeer van en naar hun tuinderijen. Ze willen daarom hun grond verkopen en met hun tuinderijen verhuizen naar een plek buiten Pijnacker-Nootdorp, waar volgens hen meer ruimte is om te ondernemen.

Nieuwe woonwijk

De tuinders hebben vorig jaar een mooi plan laten ontwikkelen voor een nieuwe woonwijk op hun grond. Daar zouden tientallen appartementen, sociale huurwoningen en goedkope koopwoningen kunnen worden gerealiseerd, denken ze. In het schetsontwerp is ruimte opgenomen voor 2- en 3-kamerwoningen en huizen voor senioren, starters en doorstromers. Dertig procent zou moeten bestaan uit sociale huur en betaalbare koop en ook wordt gedacht aan middeldure huur. Met de Nieuwe Kooltuin spelen ze in op de grote behoefte die er in Pijnacker-Nootdorp is aan dit soort woningen. Ook zou dan een ecologische verbinding kunnen worden gemaakt tussen de Noord- en de Zuidpolder.

Het plan voor de Nieuwe Kooltuin kwam al eerder op tafel toen de gemeenteraad vorig jaar sprak over de Woonvisie. Natuurlijk Delfland, de regionale afdeling van de KNNV, zag de plannen wel zitten. Samen met de tuinders werkte de natuurclub aan plannen om draagvlak te creëren voor de Nieuwe Kooltuin. Nu opnieuw over de plannen wordt gesproken in het kader van de Omgevingsvisie spreekt Natuurlijk Delfland opnieuw zijn steun uit voor het plan.

Van de hand gewezen

Het college van B & W wees vorig jaar de plannen al rigoureus van de hand, omdat woningbouw in de Noordpolder van Delfgauw in strijd zou zijn met het gemeentelijke en provinciale beleid. “De Noordpolder is het meest economische en duurzame glastuinbouwgebied in Pijnacker-Nootdorp”, liet wethouder Frank van Kuppeveld in december vorig jaar weten. “Er is geen sprake van dat we dat willen ombouwen tot woongebied.”

In die opvatting van B & W is niets veranderd, liet wethouder Ilona Jense vorige week weten in een gesprek over de Omgevingsvisie. “De Noordpolder is een van de meest innovatieve glastuinbouwgebieden in onze gemeente. Het gebied is zeer toekomstbestendig. Zelfs al zouden wij als gemeente iets zien in de verplaatsing van de tuinbouwbedrijven en het bouwen van een nieuwe woonwijk daar: we krijgen daar helemaal geen toestemming voor van de provincie. Dat plan klinkt mooi, maar is dus echt niet realiseerbaar.”

De tuinderijen voelen zich door de woningbouw steeds meer in de knel zitten. Zo zijn er veel klachten over de assimilatieverlichting, die voor hun bedrijven echter van groot belang is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *