Plan wooncentrum dementie ter inzage

Projectontwikkelaar Amvest gaat naar verwachting binnen enkele maanden aan de slag met de bouw van een kleinschalig woonzorgcentrum op het Verkeerstorenplein in Nootdorp. Het gebouw zal voor langere tijd worden verhuurd aan Dagelijks Leven, een zorgonderneming die in heel Nederland kleinschalige wooncentra exploiteert voor mensen met geheugenproblemen.

In het Dagelijks Leven-centrum in Nootdorp gaan straks twintig mensen wonen met dementie, alzheimer of een andere vorm van geheugenverlies. Zij krijgen elk de beschikking over een eigen woonstudio met zit/slaapkamer. Ook komen er gemeenschappelijke woonruimten. Het concept van Dagelijks Leven is dat de bewoners zoveel mogelijk kunnen wonen zoals ze dat thuis gewend waren.

Het woonzorgcentrum krijgt twee bouwlagen, Het wordt omgeven door een tuin met een laag hekwerk en een haag als afscheiding om te voorkomen dat bewoners, die zich vaak niet meer kunnen oriënteren, gaan zwerven.

Bezwaren

Dagelijks Leven wilde al langer een kleinschalig woonzorgcentrum realiseren in Pijnacker-Nootdorp. Aanvankelijk was het plan om zo’n gebouw neer te zetten op het Koningshof in Pijnacker, op de zogenaamde Klavertje 3-locatie. Omwonenden maakten daar bezwaar tegen, omdat het gebouw in hun ogen veel te groot zou worden voor die plek in het historische centrum van het dorp. Ook in de lokale politiek waren twijfels over het plan. Uiteindelijk besloot het college van B & W eind 2016 om het voorstel in te trekken.

Ook in Nootdorp kwamen er van sommige omwonenden bezwaren tegen het plan op het stuk grond naast de voormalige verkeerstoren. Andere bewoners van het dorp lieten weten het juist een goed idee te vinden om mensen met dementie op deze manier een mooi thuis te geven.

Ten inzage

Het witte vlak is het geplande woonzorgcentrum. Rechts de zeshoekige voormalige verkeerstoren en de daarnaast gelegen lunchroom.

Het kleinschalige zorgcentrum past niet in het bestemmingsplan, maar voor het stukje grond was al voorzien in een zogenaamde wijzigingsbevoegdheid. Het college van B & W kan op grond hiervan de bestemming ‘Maatschappelijk en groen’ wijzigen in ‘Wonen en tuin’. Het plan om die wijziging door te voeren is eind vorig jaar in ontwerp al ter visie gelegd en dat heeft acht zienswijzen van betrokkenen opgeleverd.

Het definitieve wijzigingsplan ligt vanaf donderdag gedurende zes weken ter inzage. In die periode kunnen mensen die bezwaar hebben tegen het woonzorgcentrum in beroep bij de afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Ook het plein voor de voormalige verkeerstoren, waarin nu een kleine horecagelegenheid is gevestigd, wordt aangepast. Hier komt extra parkeerruimte door zes langsparkeerplaatsen aan een kant te vervangen door parkeervakken haaks op de weg. Met deze uitbreiding is er naar verwachting voldoende parkeerruimte voor het woonzorgcentrum.

Grote ambities

Dagelijks Leven is onderdeel van de Freya Groep, opgezet door Jan Bleichrodt en Stefan Postma, succesvolle zorgondernemers met grote ambities. Samen met ontwikkelaar Amvest en investeerdersgroep NPM, onderdeel van SHV van de familie Fentener van Vlissingen, zijn honderden miljoenen euro’s geïnvesteerd in projecten voor ouderenhuisvesting. Inmiddels zijn er op meer dan veertig locaties in Nederland woonzorgcentra volgens het concept van Dagelijks Leven gerealiseerd.

Het stuk grond naast de verkeerstoren ligt al jaren braak.
De parkeerplaats voor de voormalige verkeerstoren krijgt extra plekken, die aan de linker kant haaks op de weg komen.
Een opmerking bij " Plan wooncentrum dementie ter inzage"
  1. Tip van flip: laat een ergotherapeut meedenken met het (bouw) project en inrichting om de ruimte zo goed mogelijk af te stemmen op de mogelijkheden maar ook de beperkingen van deze doelgroep! Zodat er niet achteraf tegen dingen worden aangelopen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *