Young Connection wil meer jongeren bereiken

Sanne Meulemans en haar collega Esmee Ozdemir komen graag in contact met nieuwe vrijwilligers.

De vrijwilligersorganisatie voor jongeren Young Connection heeft in de afgelopen jaren al veel activiteiten op touw gezet. Maar er zijn nog zoveel jonge mensen in de buurt die de organisatie tot nu toe niet heeft weten te bereiken. Daar wil men nu verandering in brengen, zegt projectcoördinator Sanne Meulemans. “We hebben echt mensen nodig.”

Young Connection is een vrijwilligersorganisatie voor jongeren tussen de 15 en 30 jaar. Het is een club met grote ambities, vertelt Sanne. “Ons ideaal is een samenleving waarin mensen naar elkaar omkijken, elkaar helpen. Bijvoorbeeld dat je je buren helpt. We richten ons op jongeren omdat dat er nog niet echt was in Pijnacker-Nootdorp. Onze manier van werken is ook echt aangepast op jongeren. Je hoeft ons niet te mailen of bellen, je kan gewoon appen. Het is lekker laagdrempelig.”

De dag maken

Young Connection is actief met verschillende projecten. Zo is er het maatjesproject, waarbij jongeren langsgaan bij eenzame ouderen. Sanne: “Gewoon even een bakkie doen of een spelletje spelen kan echt de dag maken voor die mensen. We organiseren ook huiswerkklasjes voor kinderen. Dat zijn langlopende projecten, maar we doen ook kleinere evenementen.” Young Connection organiseerde onlangs bijvoorbeeld een muziekavond voor Oekraïense vluchtelingen in het Van der Valkhotel in Nootdorp. “Dat was een succes. Er werd een muziekworkshop verzorgd en er werd ook gedanst. De mensen leefden helemaal op, erg mooi om te zien.”

“We hebben laatst ook een afvalprikbingo gedaan. Dan moest je dus afval prikken en als je bijvoorbeeld een blikje cola had opgeruimd, kon je die doorkruisen op je bingokaart. We doen dus veel op het gebied van zorg, maar dus ook natuur.”

Vrijheid

Vrijwilligers bij Young Connection hebben veel vrijheid. Je kan eenmalig iets doen of structureel. “Jongeren kunnen er ook voor kiezen om zich aan te melden, een keertje wat te doen wat ze leuk vinden en daarna weer een jaar niks. Dat maakt bij ons in principe niet uit”, zegt Sanne.

De organisatie telt momenteel rond de zeventig jongeren, maar de een is actiever dan de ander. Het verschilt ook per evenement hoeveel mensen zich aanmelden. Young Connection heeft ook elk schooljaar scholieren die een maatschappelijke stage doen.

Afval prikken en afkruisen op een kaart: zo speel je afvalbingo.

Sanne zou graag wat meer met de scholen in de buurt gaan doen, zegt ze. “Het lijkt mij leuk om bijvoorbeeld met het Stanislascollege projectdagen op te zetten. Bijvoorbeeld dat leerlingen ’s ochtends iets met sport doen en zich ’s middags als vrijwilliger inzetten voor ouderen. Zo kunnen we er voor zorgen dat het bij jongeren vanzelfsprekender wordt om iets voor een ander te doen.”

Voor de groepsactiviteiten is vaak veel animo bij de jongeren. Maar nu corona een beetje is gaan liggen, blijkt duidelijk dat mensen andere prioriteiten hebben. Young Connection heeft daardoor moeite met het werven van nieuwe vrijwilligers. Sanne doet daarom een oproep aan jongeren om zich aan te melden bij Young Connection. “Vooral ouderen hebben een maatje nodig om te kletsen. We kunnen dus echt mensen gebruiken.”

“Gelukkig helpen lokale ondernemers ons wel. Bij die muziekavond bijvoorbeeld regelde de eigenaar van de lokale PLUS-supermarkt het eten. Ze kwam ook gelijk naar me toe met het aanbod om twee Oekraïense deelnemers in dienst te nemen bij haar supermarkt. Zo help je elkaar en dat is precies wat we willen.”

Activiteitendag

Op 14 juli houdt Young Connection samen met Team4Talent een activiteitendag voor kinderen. Ze kunnen zich uitleven met waterspeelgoed en sport. Diezelfde dag sluit de organisatie ’s avonds met een BBQ het seizoen af met alle vrijwilligers. “Na de zomer gaan we weer maandelijkse inspiratiebijeenkomsten organiseren. Dat zijn avonden waar we met jongeren bijeenkomen om iets te bespreken en leren over een bepaald thema. We hebben het de afgelopen maanden bijvoorbeeld gehad over het thema zelfregie. Wat kan je doen om je dromen waar te maken? Dat soort vragen. Best diepe onderwerpen, maar wel leuk.”

Op dat soort bijeenkomsten worden vaak ook gastsprekers uitgenodigd. Sanne: “Die kunnen dan over een bepaald thema iets vertellen, bijvoorbeeld over dementie. Het zou alleen leuker zijn als er meer mensen uit de regio komen spreken, dat is nu niet altijd het geval. Ik zou het mooi vinden als bijvoorbeeld een psycholoog uit de regio iets komt vertellen over gesprekstechnieken of iets dergelijks.”

“Onze naamsbekendheid is nog niet heel goed. Er zitten duizenden jongeren hier in de buurt maar dat bereik hebben we gewoon nog niet, ook niet via sociale media. Ik regel alles voor Young Connection, samen met Esmee. We hebben er zoveel werk aan dat marketing en promotie er een beetje bij in schieten. Wat mij leuk lijkt is dat er komend schooljaar twee of drie jongeren zijn die onze sociale media gaan onderhouden. Dan bereiken we hopelijk ook meer andere jongeren.”

Jongeren aan de slag op het Paradeplein in Nootdorp. Daar werd onlangs aardig wat troep opgeruimd.
Met het maatjesproject gaan de jongeren geregeld op stap met ouderen die wel wat aanspraak kunnen gebruiken. (Alle foto’s uit eigen collectie van Young Connection)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *