‘Zoek alternatief voor statushouders’

Een deel van de statushouders die aan Pijnacker-Nootdorp zijn toegewezen wonen in een appartement in ’t Hofland.

De fractie van Gemeentebelangen in de gemeenteraad van Pijnacker-Nootdorp vraagt het college om samen met de provincie te zoeken naar alternatieve vormen van huisvesting voor statushouders, zodat er geen sociale huurwoningen meer hoeven worden toegewezen. De fractie vindt het niet uit te leggen dat vluchtelingen met een verblijfstatus binnen enkele maanden aan een huis worden geholpen, terwijl woningzoekenden jaren moeten wachten op een sociale huurwoning.

Pijnacker-Nootdorp heeft de opdracht om dit jaar 39 vluchtelingen met een verblijfstatus te huisvesten. Een aantal van hen heeft een appartement toegewezen gekregen in het voormalige zorgcentrum ’t Hofland, anderen zijn of worden nog gehuisvest door de woningcorporaties.

Taakstelling

Het lukt op die manier om alle toegewezen statushouders te huisvesten, lieten B & W onlangs aan de raad weten, Mogelijk komt Pijnacker-Nootdorp aan het eind van het jaar zelfs ‘in de plus’ uit. De taakstelling voor volgend jaar wordt dan al deels in 2019 ingevuld.

Gemeentebelangen wijst in schriftelijke vragen aan het college op de noodzaak om mensen die al jarenlang op de wachtlijst staan voor een sociale huurwoning ook snel te huisvesten. De fractie wil onder meer weten hoeveel sociale huurwoningen er dit jaar zijn toegewezen aan reguliere woningzoekenden. Ook informeert de fractie hoeveel jaar het momenteel gemiddeld duurt om in de gemeente aan een goedkoop huurhuis te komen.

Iets anders proberen

Fractievoorzitter Ina Mantjes vindt dat er snel iets moet worden gedaan aan het inlopen van de wachtlijst voor sociale huurwoningen, zegt ze in een toelichting op de schriftelijke vragen. “Er zijn veel alleenstaande statushouders, die kun je ook op een andere manier huisvesten dan door schaarse sociale huurwoningen te splitsen. We vinden dat je iets anders moet proberen in plaats van doorgaan op dezelfde weg. Daarom willen we overleg met de provincie om te kijken of er tijdelijke alternatieve vormen van huisvesting voor statushouders in Zuid-Holland mogelijk zijn.”

Mantjes denkt dat het goed is om daarover ook met andere gemeenten te spreken, om zo te proberen gezamenlijk op te trekken, maar daarvoor is het nu nog te vroeg, zegt ze.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *