Zomerweer laat blauwalg weer groeien

Zwemmen in de Dobbeplas op eigen risico: de blauwalg kan jeukende bultjes veroorzaken.

Het is een haast onvermijdelijk bericht vanwege het zomerse weer van de afgelopen periode. De blauwalg steekt weer de kop op. In het water van de Dobbeplas is de aanwas van de bacterie alweer dusdanig dat de provincie recreanten aanraadt om voorzichtig te zijn, omdat er een kans is op huidirritatie en maag- en darmklachten, en bij de Grote Plas in het Delftse Hout is de situatie inmiddels zo ernstig dat een negatief zwemadvies is afgegeven. Mensen wordt dus afgeraden om het water in te gaan.

Blauwalg blijft een terugkerend probleem in het recreatiewater in en rond Pijnacker-Nootdorp. Zowel bij de Dobbeplas als bij de recreatieplas in het Hout zijn in de afgelopen jaren door het Hoogheemraadschap van Delfland al veel maatregelen uitgeprobeerd om de kwaliteit van het zwemwater te verbeteren. Dat helpt steeds een beetje en dan ook nog tijdelijk, maar uiteindelijk gaat het dan toch weer mis, vooral onder invloed van het warme weer.

Blauwalgen komen in al het natuurwater voor, en als de hoeveelheid onder een bepaalde waarde blijft, dan levert dat ook gene problemen op. Maar als de watertemperatuur stijgt, dan kunnen de bacteriën zich snel vermeerderen. Er kan dan zelfs een hele laag op het water vormen, waaruit giftige stoffen vrijkomen die irriterend zijn voor de huid.

Het Hoogheemraadschap vraagt recreanten al jaren om ervoor te zorgen dat er geen voedselresten in het water terecht komen en dat honden niet in het zwemwater poepen. Ook de mest van watervogels kan bijdragen aan de vermeerdering van de schadelikje bacterie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *